Отбор сърцати професионалисти бди за сигурността на Световното по гребане

17:23, 24 юли 15 / Спорт 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
25 истински професионалисти - 9 лекари и медицински сестри, 8 доброволци и 8 спасители, се борят с кризисните ситуации по време на Световното първенство по гребане до 23 години, което се провежда в Пловдив.

За ръководителя им - доктор Асен Шумков, това е третото голямо състезание от световен и европейски ранг. Самият той е подбирал екипа си, за да е сигурен, че няма медицинска ситуация, с която да не може да се справи.

Доктор Шумков е разположил три линейки с реанимационна апаратура на последните 250 метра от двукилометровото състезателно трасе - точно на финала състезателите са толкова изтощени, че понякога докторът трябва да се намеси.

"Имаме апаратура за спешни нужди, диагностика и лечение в медицинския център, в него един лекар и една сестра дават непрекъснати дежурства от 6 сутринта до 20 часа", разказва той и продължава: "В гребането животоспасяваща медицинска намеса е налага по-често в сравнение с други спортове. Това е спорт, който води до пълно изтощение на състезателите - след всяка гонка спортистите имат релативна хипогликемия и подкиселяване на организма. При сегашните жеги гребците получават и хипертермия. На миналото световно първенство имахме по 4-5 души на ден в медицинския център. За час-час и половина те получаваха интензивни медицински грижи, възстановявахме ги и те продължаваха да се състезават".

Медицинска помощ се оказва и на публиката.

"Най-често това са хипертермични състояния, но понякога някой просто ни вика да му измерим кръвното", пояснява д-р Шумков.

Медицинските екипи на Гребния канал в Пловдив имат собствени радиостанции за връзка помежду си.

"Организацията ни е такава, че времето, за което ще отидем до човек в криза, е по-малко от времето, за което ще оповестят медицинския проблем", обяснява д-р Шумков. "На всеки 500 метра по трасето има и радиостанции за връзка с организационния комитет, така че и времето за оповестяване е много малко. Мога да кажа, че имаме наистина медицинска грижа, достойна за световно първенство."

Божидар Маджуров пък е ръководителят на осемте спасители, които дежурят по трасето върху бързи лодки с извънбордов двигател.

"Нашата задача е да подкрепяме и поддържаме състезателите след финала, когато те са изтощени. И ако има по-сериозни проблеми, да ги качим на лодката и да ги предадем на медиците. Когато видим състезател, който е легнал в лодката и е пуснал греблата, значи е зле. Приближаваме се, пръскаме го с вода и ако не се възстанови, го теглим на буксир или двама спасители влизат във водата и го носят в лодката", разказва той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама