Осем населени места в Разградско са със завишени стойности на нитрати във водата

17:41, 24 юли 15 25 436 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В осем населени места в Разградско са отчетени завишени стойности на нитрати във водата. Това стана ясно по време на работна среща в областната администрация по проблемите за качеството на водата.  По информация на Регионалната здравна инспекция местата, в които стойностите на нитратите надхвърлят допустимите 50 мг/л са Каменар, Езерче, Сейдол, Лозница, Ловско, Гороцвет, Манастирци и Юпер.

Инж. Йордан Божилов и инж. Наталия Колева, главни експерти в Басейнова дирекция - Плевен уточниха, че за да бъде ограничено високото съдържание на нитрати е необходимо да се извършат изследвания и да се установи причинителят. Те посочиха торенето с азотни торове и изхвърлянето на животинска тор като едни от основните предпоставки за завишаване на нитратните стойности.

За да отговаря водата на всички изисквания, е необходимо да се оказва качествен контрол, но липсата на финансов ресурс от страна на ВиК операторите затруднява този процес, споделиха експертите.

 Областният управител посочи, че средства могат да бъдат набавени единствено, ако ВиК асоциациите в област Разград се обединят в една и ВиК операторът стане един. По този начин ще се създадат условия за кандидатстване с проекти по европейски програми, което от своя страна ще рефлектира положително върху качеството на водата.

В работната среща участваха общински кметове и зам.-кметове, представители на Басейнова дирекция - Плевен, на РЗИ-Разград, на ОДБХ, на ОД ”Земеделие”, на Асоциацията на зърнопроизводителите и на пчеларите, и на институции, имащи отношение по въпроса.

По време на срещата беше взето единодушно решение, да бъде сформирана междуведомствена комисия, която да анализира източниците на замърсяване с нитрати и да планира мерки за овладяване на проблема.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама