„Протестна мрежа“: Това е прекалено малка стъпка напред за съдебната реформа

18:54, 24 юли 15 / Политика 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гражданската организация „Протестна мрежа“ излезе с официална позиция след днешния консенсус между парламентарните сили за промените в Конституцията. Според тях това е една малка стъпка в цялостна реформа в българското правосъдие.

Именно „Протестна мрежа“ бяха тези, които организираха няколко протеста с искане да няма промени в законопроекта, който беше внесен първоначално от ГЕРБ и по предложение на Реформаторския блок.

Според активистите от тук нататък ще стане ясно до колко всички политици са готови да започнат да правят реформа в съдебната система. Според тях видими резултати в борбата с корупцията ще бъдат тези, които ще покажат дали ще настъпи промяна.

От „Протестна мрежа“ дори изказват съмнения, че дори и този т.нар. окастрен вид на промените в Конституцията може да бъде бламиран от Конституционния съд.

София Topnovini.bg публикува позицията на „Протестна мрежа“ без редакторска намеса: 

Промените в българската конституция, около които днес се обединиха основни политически сили в парламента, са прекалено малка стъпка напред за цялостна реформа в българското правосъдие. Отпадането на важни предложения като явното гласуване във Висшия съдебен съвет са доказателство за нежеланието на много политици и магистрати за прозрачност и страха им от поемане на лична отговорност.

В следващите месеци предстои важния тест дали тези промени са ефективни, а именно дали ще видим толкова чаканите резултати в борбата с корупцията. В същото време съществува реална опасност дори и тези скромни промени да бъдат бламирани от Конституционния съд, който помним как безпринципно се произнесе по казуса “Пеевски” преди две години. Опасността е повече от реална, ако се има предвид, че за такова произнасяне настояват тъкмо от ДПС, в чиито редици е въпросния депутат, който е едновременно с това и магистрат, и бизнесмен и издател на медии.

Искаме ясно да припомним, че съдебната реформа не е самоцел, а само стъпка към крайната цел – борба с корупцията по високите етажи на властта и прочистването на българската политика от всякакви зависимости. Само тогава ще стане ясно дали „историческия компромис”, обявен днес от политическите сили, подкрепящи реформата, всъщност не е исторически срам, който за пореден път е излъгал гражданите и е загубил ценно време за реформи.

Все още чакаме да се появи българският прокурор, който е готов да поведе тази битка за спасяване на България от корупционното блато, в което се намира. Вярваме, че в българското правосъдие има честни и почтени професионалисти, които ще излязат напред и ще започнат да действат смело и по съвест.

Продължаваме да искаме оставката на главния прокурор на Република България, който видомо е неспособен да реши казусите с най-голямо обществено значение и не може да упражнява функцията си компетентно, независимо и в интерес на българските граждани.

Призоваваме българските медии да не се оставят да бъдат манипулирани, цензурирани и заплашвани по темата за корупцията в политиката и проблемите в съдебната система. Mедиите са единственият съюзник на гражданското общество срещу зависимите политици и овладяните институции.

Искаме да благодарим на всички граждани и организации, които подкрепят нашите инициативи и да им кажем, че ще продължим да оказваме натиск със всички легитимни средства за една по-справедлива и процъфтяваща България, в която да не се срамуваме да живеем.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама