Проектите за облика на Борисовата градина предлагат абсурдни идеи (снимки)

20:43, 24 юли 15 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нито един от проектите за новия облик на Борисовата градина не е бил изряден. Това сподели председателят на журито на обществения конкурс ландшафният архитект Пенчо Добрев  по време на дискусия, на която се обсъдиха резултатите от конкурса, предаде репортер на София Topnovini.bg.

„Намерихме доста кусури в проектите и бяхме много затруднени в избора”, каза Добрев.

Той допълни, че всеки един проект има много добри идеи, но и такива, които членовете на журито не биха могли да приемат. Това се отнася и за спечелилия проект „Ковачев архитекти”.

Към този момент лесопарковата част на парка не се поддържа, коментира архитектът. Той каза и че, Борисовата градина е парк, който трябва да създаде основи не само за отдих на гражданите, но и за екологичност.

Препоръките, които журито отправя към възложителя в лицето на Столична община за разглеждане на последното заседание на Общинския съвет се изразяват най-общо в това на територията на целия парк да има специфични правила и норми, да няма ново строителство на сгради, ако има намеса в резерватната част, то тя да е само при реставрация и да бъде решен проблемът с частната собственост в полза на обществото.

Сред препоръките за новия облик на парка са и изготвянето на план за опазването на лесопарковата част и охраняването й, запазването на биоразнообразието, ограничаване до минимум на автомобилите там, изграждането на веловръзка между отделните части на парка и възобновяване на велоалеята над река Драгалевска.

Архитектите и гражданите, които присъстваха на дискусията, споделиха, че би било добре да се направят удобни пешеходни връзки и по отдалечените части на парка, да има екологични екопътеки и велоалеи, както и осветление из целия парк и сериозен режим за сигурност. Те отправиха и предложение за ледена пързалка на стадион „Юнак”. Всички бяха категорични, че трябва да се запази културно-историческото наследство на Бориосвата градина.

Печелившият проект „Ковачев архитекти” цели да се опази целостта на парка, да се възстанови оста от Езерото с лилиите до Братската могила, Телевизионната кула да бъде използвана за изгледна площадка, като към нея може да има външен асансьор, да има игрище за пейнтбол,както и поетапна подмяна на растителността, без да се нарушава характера й.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама