Цецка Цачева: Разумът надделя над партийното противопоставяне

22:32, 24 юли 15 / Политика 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Политическите решения през седмицата са победа на политическия разум над партийното противопоставяне и партийното говорене, каза председателят на Народното събрание (НС) Цецка Цачева в ефира на БНТ отноно внесения законопроект за промяна в Конституцията.

Когато се е подготвяла програмата на ГЕРБ, политиците не са допускали, че в раздела за конституционни политически реформи тази промяна може да се случи, сподели тя.

"Имаме внесен нов законопроект със 180 подписа. Това е квалифицираното конституционно мнозинство, което дава очакването в един по-бърз план действително да се случат промените в Конституцията”, коментира Цачева.

Тя очаква наесен гласовете да бъдат повече и тогава да отпаднат „чисто юридически въпросителни” доколко Обикновеното народно събрание може да внесе промени в Конституцията.

Председателят на НС подчерта, че депутатите са „обременени от рамката” какво може да прави Обикновеното народно събрание, въпреки че всички искат промените да бъдат по-радикални или по-дълбоки.

Българските граждани очакват ефективна, справедлива и независима съдебна реформа, а това се постига с извършените промени, заяви Цачева, като каза, че това става с  „разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии, засилени функции на инспектората, които ще имат повече правомощия в сферата на почтеността и проверка на конфликт на интереси между магистратите”.

За нея най-важното е прекият избор, който се изразява в принципът „един магистрат – един глас”, за да се прекъснат политическите, икономическите и други зависимости.

„Възможното, което може да се случи в промяната на Конституцията в частта на съдебната власт от Обикновено народно събрание, е постигнато с този законопроект”, категорична е Цачева.

Относно ролята на министър-председателя Бойко Борисов в преговорния процес за постигане на консенсус за съдебната реформа, председателят на НС каза, че Борисов „издържа и този път на напрежението”, като е имало моменти, в които крайният резултат е изглеждал непостижим.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама