Три поколения събра край морето варненската Нощ на художниците

08:35, 26 юли 15 / Култура 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Артисти и почитатели на изкуството от три поколения се събраха снощи на брега на морето в поредната "Нощ на художниците". Петото издание на арт инициативата на сдружение "Дедал" превърна за няколко часа яхтеното пристанище на Морска гара - Варна в място за размяна на идеи, забавления, разговори с приятели и много жива музика. Силното следобедно слънце принуди организаторите да отложат началото на арт акцията с един час, като времето преди същинската част бе използвано за разговори под шарените чадъри, много смях и закачки между малки, големи и още по-големи любители на рисуването на открито.

В "Буквалната риба" - мотото на тазгодишното издание на инициативата, се включиха младежи от школа "Дедал", техни връстници от Беларус, студенти, изучаващи специалност "Изобразително изкуство" от няколко университета, практикуващи художници и вече пенсионирали се преподаватели по изобразително изкуство. Имаше и граждани, дошли да видят инициативата, за да преценят дали да запишат децата си на обучение по рисуване.

Идеята бе всеки да покаже отношението си към морето и опазването на рибните ресурси в него, както и виждането си за отношенията по свой собствен начин. Рисунки, колажи, карикатури и шаржове - участниците избраха сами как да изкажат позиции и впечатления от случващото се през последните години по отношение на една много болна тема - драстичното намаляване на рибните ресурси в Черно море и тоталното изчезване на някои видове риба с икономическо значение за страната. След залеза на слънцето готовите произведения бяха изложени на специално приготвено пано - аквариум.

Вечерта завърши с джем сешън – джаз, блус и фънк, с участието на Георги Великов, Кристияна Георгиева, Добромир Костадинов, Християн Христов – всички от школата по перкусии в "Дедал", гост музикантите Пламен Пеев (барабани), Иво Вълчев (бас) и Георги Харизанов (китара), обединени в групата Funkallero, която предложи фънк и джаз-рок, формациите Funkaround и Таратор, а също и свободни музиканти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама