Разкопките на средновековния център за метал край Златар започват през август

08:49, 26 юли 15 / Култура 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 3 август започват тазгодишните разкопки на средновековния център за художествен метал край село Златар. Това обяви за Topnovini.bg ръководителят на проучвателния екип археологът Стела Дончева.

Работата се финансира с пари на Регионалния исторически музей в Шумен, като сумата е в размер на 3 хил. лв.

В продължение на две седмици осем души ще работят на обекта, като очакванията за този сезон са да се разкрие нов комплекс от работилници за обработка на метал.

Археолозите проучват средновековния център за художествен метал край село Златар от 2007 г. До момента са открити на 2000 находки, разкрити са пет комплекса от работилници, 200 леярски съда и друг инвентар.

Бронзова матрица с образ на сирена е сред най-интересните находки през осемтте години работа на археолозите.

Заедно с центъра за художествен метал в Новосел златарският е уникален за България, защото до момента археолозите у нас не са попадали на подобни производствени комплекси от времето на Първата българска държава. Откритите находки дават основание на специалистите да направят извода, че в средновековните работилници около Златар и Новосел са се изработвали култови предмети, бижута и модерните за времето си коланни апликации. Изделията са отливани от бронз или сплави на благородни метали.

“Това показва, че в близост до старопрестолния Велики Преслав са съществували две занаятчийски огнища за изработка на художествени изделия от метал, които са задоволявали нуждите не само на столицата, но и на целия регион”, коментира Стела Дончева. Тя допълни, че двата центъра не могат да се социализират и да посрещат туристи, защото няма разкрити масивни постройки. Ателиетата и леярните са били изградени от глина, кирпич, дърво – нетрайни материали. Самите старини са в чертите на обработваеми площи, което от своя страна принуждава археолозите да се съобразяват със работата на земеделците и могат да проучват след приключване на прибиране на реколтата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама