Земеделието ни губи 82 млн.лв. от руското ембарго

12:03, 26 юли 15 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
82 млн.лв. са загубите за българското земеделие от руското ембарго. Това съобщи в предаването „Неделя 150“ земеделският министър Десислава Танева.

Тя обясни, че в млечния сектор загубите са 44 млн.лв., 22 млн. – от плодове и зеленчуци, а останалите – в сектора месо и преработката му.

По думите й най-доброто решение е тези санкции да отпаднат.Тя допълни, че на 7 септември се свиква специален съвет на министрите на земеделието само на тема мляко и мерки за подкрепа и „ние се надяваме, че искането, което имаме още от декември, да бъде по някакъв начин удовлетворено, за да компенсираме доходите”.

Министър Танева коментира също и протестите на земеделците от петък. Според нея вероятно е имало по-приемлив вариант за всички страни за въвеждане на мерки за контрол върху риска от контрабандата на гориво.

На практика ставало въпрос за т.нар. ведомствени бензиностанции, които в по-голямата си част са бензиностанции, които са изградени по времето на т.нар. ТКЗС-та, когато се обработваше земеделската земя под тази форма.

„След това тези ведомствени бензиностанции станаха обекти, с които земеделските производители зареждаха машинния си парк за дейностите си и техният режим не е приравнен, като изисквания и условия, на които отговарят на т.нар. търговски бензиностанции. Министерство на финансите предприема всички мерки за ограничаване на контрабандата. Със сигурност трябва да знаем обаче, че не земеделието и не този сектор е секторът, които провокира контрабандата”, каза още министър Танева.

По думите й до края на август трябва да влезе в сила това изравняване на режима на контрол от страна  на държавата, на изисквания за експлоатация на всички обекти, в които се продава гориво.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама