ВАС: Винетките за синя и зелена зона и паяците в София са законни

13:03, 26 юли 15 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният административен съд окончателно отхвърли жалбите на областния управител на София - град и сдружение "Софийски обществен съвет" срещу режима на преференциално паркиране на превозни средства по постоянен адрес, принудителното преместване на автомобили и поставянето на скоби, съобщиха от Центъра за градска мобилност.

Решението на съда е окончателно.

Съдът потвърждава въведения режим на преференциално паркиране на превозни средства по постоянен адрес, като отхвърля твърденията за дискриминация при въвеждането на винетни стикери за живеещите в "Синя" и "Зелена" зони.

Във връзка с оспорването на възложените на Градска мобилност дейности, като премахване на поставените в нарушение прегради, знаци, табели, съоръжения в зоните, принудителното преместване на неправилно паркирано превозно средство, поставянето на "скоба" - съдът приема, че общинското дружество има право да осъществява този контрол.

В съответствие с това е определена и такса за паркиране в зоните, като незаплащането й води до поставяне на "скоба", докато бъде заплатено. Съдиите приемат, че търговското дружество има правомощия да извършва оперативния контрол и при констатирани нарушения осъществява съвместна дейност с компетентните полицейски органи.

В началото на седмицата Административният съд - София град отмени решението на Столичния общински съвет за определяне на цени, във връзка с Наредбата за организация на движението на територията на Столична община. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама