Нели Куцкова: Недопустимо е КС да решава промените в Конституцията

16:07, 26 юли 15 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съдия Нели Куцкова определи като недопустимо Конституционният съд (КС) да реши окончателно въпроса за промените в Конституцията, свързани със съдебната система, предаде БНР. Куцкова каза това по повод решението на парламентарните лидери от преди дни, между първото и второто четене на законопроекта, зад който стои конституционно монзинство от 180 гласа, КС да бъде питан по основните точки в него.

"Тези, които са против промяна в конституцията, се позовават на едно старо решение, с което се казва, че всяка промяна в начина на работа, структурата на органите в държавата, които са установени от конституцията, представлява промяна на формата на държавно управление и трябва да се извършва от Велико народно събрание (ВНС)”, обясни тя.

По думите й обаче много хора, които разбират от конституционно право, казват, че това е остаряло становище. Тя цитира становището на конситтуционния съдия Румен Янков, който е подписал решението с особено мнение.

„Обсъждайки как от Конституционния съд се иска да прецени предварително дали нещо ще бъде противоконституционно, той казва, че това е изместване на волята на хората, които са избрали народни представители със задачата те да приемат законите и евентуално те да променят конституцията", посочи Нели.

"Ще ми се да вярвам, че премиерът Бойко Борисов е помъдрял" – така тя отговори на въпрос в пъррвите редици на съдебната реформа е човекът, автор на знаменитата фраза  "Ние ги хващаме, те ги пускат".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама