Инспекцията по труда открила 120 хил. нарушения за 6 месеца

16:56, 26 юли 15 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За първото полугодие на годината инспекторите по труда са констатирали 119 906 нарушения, съобщи директорът на изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” Румяна Михайлова, цитирана от агенция „Фокус”.

Общо извършените проверки са 26 173 проверки в 22 621 предприятия с 900 773 заети в тях, а всяка четвърта е била дали са изпълнени дадени вече предписания от инспектори.

 „Свързаните с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд са 59 465, а с трудовите правоотношения - 60 119”, уточни тя.

По думите й продължава тенденцията от 2013 г. нарушенията по трудови правоотношения, и особено по заплащането на труда, да намаляват.

„През лятото Инспекцията по труда организира интензивни проверки в две направления, които силно се влияят от сезонната заетост - на обекти в строителството и по морските курорти”, обясни още Михайлова.

Само от началотона юни досега са направени над 700 проверки на сезонни обекти.

Контролират се както условията на труд, така и задълженията на работодателите, свързани с трудовите правоотношения - наличието на регистриран в НАП трудов договор, разпределението на работното време, осигуряването на задължителни почивки, редовното изплащане на възнаграждения, заплащането на извънреден труд и т.н.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама