Мобилно приложение информира пътниците за техните права

20:23, 26 юли 15 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В сезона на пътуванията Европейската комисия припомни за специалното мобилно приложение, което информира гражданите за техните права на пътници в рамките на Европейския съюз. Независимо дали пътувате със самолет, автобус, влак или по море, с приложението „Вашите права на пътници“ веднага разбирате дали пътните ви права са нарушени.

Информацията, която приложението предоставя е кратка и ясна. Освен това в секцията за „въпроси и отговори“ съвсем лесно може да идентифицирате конкретния проблем и да разберете какви са възможностите за решаването му. Разяснени са и правата на пътниците с намалена подвижност.

Приложението за пътните права на гражданите е достъпно на 22 езика. Освен това не е необходима интернет връзка, за да получите необходимата информация.

Приложението, разработено от ЕК е много полезно, защото колкото и да е информиран човек, може да попадне в ситуация, която да провали мечтаната ваканция от самото начало. Освен това не всички превозвачи знаят и спазват гарантираните права на пътниците. По тази причина преди дни Министерският одобри промени в Закона за гражданското въздухоплаване. Според тях ще се налагат по-строги санкции за авиокомпаниите, които не изпълняват коректно задълженията си и не спазват правата на клиентите си.

Компаниите трябва да бъдат стриктни и в информацията относно крайната цел на пътуването и включените тарифи и такси. Въвеждат се и изменения на текстовете, свързани с отговорността на въздушния превозвач за щети, причинени при превоз на багаж.

Предложените промени са свързани с необходимостта от засилване на контрола върху прилагането на общите правила за обезщетяване и помощ на пътниците в Европейския съюз.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама