Членове на СИРИЗА имали таен план за връщане на драхмата

22:44, 26 юли 15 / Свят 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Членове на лявата управляваща партия в Гърция СИРИЗА са имали таен план за връщане на драхмата и осигуряване на паралелно финансиране на банковата система чрез достъп до резервите на централната банка и личните сметки на вложителите, съобщи "Ройтерс".

Няма яснота колко сериозни са били тези намерения, но те са приписвани на бившите министри на енергетиката и на финансите Панагиотис Лафазанис и Янис Варуфакис, посочва агенцията, като припомня, че и двамата наскоро бяха сменени. Въпреки това от опозицията щели да искат обяснение по темата.

В интервю за ежедневника RealNews Лафазанис не отрича, че е настоял правителството да извади резервите от централната банка и така да се противопостави на Европейската централна банка.

Той обяснява, че подобен ход щял позволи пенсиите и заплатите в обществения сектор да бъдат платени, ако Гърция бъде принудена да напусне еврозоната. Отхвърля обаче твърдения на Financial Times, че е искал управителят на гръцката централна банка да бъде арестуван, ако се противопостави на плана за опразване на сейфовете й. "Тези твърдения са смесица от лъжи, измислици, подхранване на страховете, спекулации и старомоден антикомунизъм", коментира по-рано той пред гръцки медии.

Гръцкият в. "Катимерини" пък цитира Варуфакис да казва, че малък екип в СИРИЗА е подготвил планове за тайно онлайн копиране на данъчни акаунти. По думите му "План Б" е бил разработен, за да позволи на правителството да въведе паралелна разплащателна система, ако банковата система бъде блокирана.

Зам.-финансовият министър Димитрис Мардас отрече правителството някога да е дискутирало подобен план за излизане на Гърция от еврозоната. Варуфакис пък се възмути в Туитър.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама