Въвежда се засилен контрол при вноса на стоки

23:15, 26 юли 15 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Промените в Данъчно осигурителния процесуален кодекс, които Министерския съвет внесе в парламента ще затегнат контрола при внос на рискови за държавния бюджет стоки. В тази графа попадат доматите, дините, месото, яйцата и захарта.

Промените засилват и правомощията на служителите от звеното за "Фискален контрол" към НАП. До сега те можеха да спират камионите по пътя само за проверка. Според новите изисквания обаче, при съмнение за укриване на данъци служителите на НАП могат да присъстват при разтоварването на стоките и да проверят дали всичко съответства на придружаващите документи.

В момента служителите от "Фискален контрол" могат да изискват от шофьора да обяви кога стоката ще пристигне при получателя. В практиката на данъчните обаче се оказва, че времето на пристигане на стоката се разминава с времето за нейното разтоварване, се посочва в мотивите.

Новите текстове дават възможност за разсрочване на глоби, такси и акции, но прагът е 300 хил. лв. Разрешение да отсрочка се дава от директора на съответната администрация. За по-високи суми отсрочката зависи от решението на финансовия министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама