Столицата ще има повече бус ленти, благодарение на сдружение "Спаси София"

23:36, 26 юли 15 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изменения в Наредба № 2 от 2004 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии позволяват създаването на повече бус ленти. Промените вече са обнародвани в „Държавен вестник“, съобщават от Министерството на регионалното развитие. Също така влизат в сила и редица мерки, свързани с безопасността на велосипедистите.

Според промените, бус лента може да се обособи на улица с две или повече ленти в посока, по която се движат 15 или повече коли на обществения транспорт на час и може да се обособи за тях лента с широчина минимум 3.25 метра. София е един от градовете, в които има условия за подобни ленти.

Тези изменения бяха приети по инициатива на гражданската организация „Спаси София“. Още преди два месеца будните младежи сигнализираха, че регламентирането на бус ленти е почти невъзможно заради завишените критерии. Тогава те се свързаха с регионалния министър Лиляна Павлова.

Благодарение на промяната областните градове, които работят по проекти за интегриран градски транспорт, ще могат да предложат на гражданите си по-екологична, ефективна и икономична транспортна услуга.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама