Местните не са помагали за гасенето на пожарите в Рила

07:27, 28 юли 15 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Срещнах се с много мъжки момчета в Рила, с които дадохме всичко от себе да помогнем за потушаването на пожарите. Местните се радваха като виждаха, че помагаме. Това, което ми направи най-силно впечатление и ме изуми обаче беше фактът, че местните хора не се включиха в гасенето на пожарите“. Това разказа пред София Topnovini.bg Атанас Хаджийски – един от доброволците в гасенето на пожарите в природен парк „Рила“, за които гората и помощта на хората наистина са приоритет.

Това не е първата доброволческа акция на Атанас. Той се е отзовал и по време на опустошителните наводнения миналата година. Споделя, че и тогава е бил изумен от безучастността на местното население.

„Разбира се, може хората да са на работа, но ние си взехме отпуски и бихме път от София, а те са две крачки и не помогнаха. Просто не мога да го разбера това. Виждаме, че държавата просто не помага в такива моменти или го прави частично. Аз имам сърце и душа и реших, че трябва да помогна на бедстващите хора. Това, което видях – какво се случва с гората, станами много мъчно. Реших, че е по-добре да не ходя на работа два дни, отколкото да стоя вкъщи и да гледам какво се случва“, категоричен е Атанас.

Три дни стотици доброволци и огнеборци се бориха с разрастващия се огън в Рила. Атанас разказва, че има опит, но в никакъв случай не му е било лесно.

„Най-трудното беше да стигнем до самия пожар. Около три часа трябваше да се катерим и беше доста стръмен преходът до там. Въпреки това, стиснахме зъби и стигнахме до мястото. Разпределиха ни по групи и основната ни задача беше да не допускаме пожара да се разпространява, да го овладеем в местата с по-суха разстителност“.

Днес стана ясно, че огънят в природен парк „Рила“ е потушен и положението е овладяно. Атанас е щастлив, че е допринесъл за запазването на природата, защото както самият той каза, природата е част от нас и само човек със сърце и душа може да го разбере.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама