Обучение по застъпничество на студенти по медицина от ромски произход започва във В. Търново

08:29, 28 юли 15 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За седма година, до 1-ви август Център "Амалипе" организира обучение по застъпничество на 35 студенти от ромски произход, обучаващи се в медицинските университети и колежи в цялата страна, съобщават от неправителствената организация.

Обучението ще се проведе във В. Търново и е част от Програмата за подкрепа на роми – студенти по медицина, координирана от Институт „Отворено общество” – София.

В рамките на обучението, студентите традиционно ще се занимаят с проблемите в сферата на ромската интеграция, здравеопазването и здравната реформа като цяло като ще изразят и своята позиция по проблемните въпроси.

Като част от програмата на обучението студентите ще се занимаят с театрални техники за работа по значимите проблеми в здравната реформа и ромската интеграция, за което ще работят със специалисти по театрално-базирани техники и групова работа.

Крайният резултат – кратко театрално представление ще представим на широката общественост в пространство между сградата на община В. Търново и Факултета по изкуствата в интервала 12:00 – 12:30 часа на 31.07.2015 г., както и в 18.00 ч. същият ден в Камерен салон на Читалище „Искра”.

В друга част от обучението, студентите ще извършат теренна работа в различни селища от Великотърновска област. Те ще проучат какви са основните проблеми, с които се сблъскват жителите на тези населени места в достъпа си до качествени здравни услуги.

В резултат от теренната работа, студентите ще формулират свои предложения по основните дискутирани понастоящем теми, свързани със здравната реформа.

Като заключително събитие на 31-ви юли ще се проведе Студентска кръгла маса „Предизвикателства пред здравната реформа в малките населени места”.

На форума студентите ще представят наблюденията си от теренната работа и ще отправят конкретни предложения за подобряване на достъпа до здравни услуги на уязвимите малцинства, повишаване на качеството на здравеопазване в малките населени места, както и идеи за цялостно подобряване на условията на живот в ромските квартали и в селските райони.

За участие са поканени и Министърът на здравеопазването д-р Москов, както и други представители на Министерство на здравеопазването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама