Харманлиец с доживотен затвор осъди държавата за липса на културни мероприятия в затвора

09:20, 28 юли 15 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Серийният убиец Митко Харакчиев от Харманли, който излежава присъда  „доживотен затвор без замяна” в Старозагорския затвор, отново осъди държавата. Този път за липса на културни мероприятия в ежедневието му.

Искът в Старозагорския административен съд е по Закона за отговорността на държавата и общините срещу управата на Старозагорския затвор, която за период от пет години, не е осигурявала ежедневно провеждане в рамките на час и половина на културно-информационни мероприятия с Харакчиев. Затворникът твърди, че лишаването му от участие в  беседи, лекции, дискусии и т.н., му причинили неудобство и дискомфорт, напрегнатост, тревожност, нервност, депресивни състояния, емоционален дисбаланс, отчаяние и др. 

От управата на затвора обясняват, че на Харакчиев, който е настанен в едининична килия в зона с повишена сигурност, е осигурена възможност да разполага със собствен телевизор, радиоапарат, електронни игри, както и да ползва служебен DVD плейър, за два  филма седмично, осигурени по негова заявка.  Графикът му обаче не включва време за провеждане на мероприятия от културно-информационно естество.

Според съда обаче Закона за изпълнение на наказанията задължава затворническата администрация да осигури ежедневно, в рамките на час и половина, провеждане на културно-информационни мероприятия под формата на беседи, лекции, дискусии, диспути, при организирането на които се използват материали от пресата, интернет, справочни издания, енциклопедии, научнопопулярни издания, телевизионни предавания и стенен затворнически печат или радиопредавания.  

Затова Старозагорският административен съд осъжда Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” да плати 1 000 лева обезщетение на Харакчиев. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Припомняме, че преди дни по друга жалба на  Харакчиев, съдът постанови той да бъде хранен до края на живота си без свинско месо, защото изповядва религията „ислям”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама