Плевен сред градовете с облекчен режим при създаване на бус ленти

09:31, 28 юли 15 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Плевен е сред градовете у нас, в които има условия за облекчен режим при регламентиране на бус ленти. Това ще стане възможно след изменения в Наредба № 2 от 2004 г. за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии, става ясно от прессъобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Промените вече са обнародвани в Държавен вестник и са свързани с намаляването на изискваните параметри за устройване на специализирани бус ленти.

Считано от обнародването на наредбата, дадено трасе отговаря на изискванията за бус лента, ако е по улица с две или повече ленти в посока, отредената за градския транспорт лента е с широчина минимум 3.25 м и по направлението се движат 15 или повече коли на обществения транспорт на час.

Измененията бяха провокирани от предложение на неправителствената организация „Спаси София“, подкрепено от други НПО, занимаващи се с градска среда и мобилност.

Успоредно с облекчаването на режима за регламентиране на бус ленти, с промените влизат в сила редица мерки, подобряващи безопасността на велосипедния транспорт, както и проектирането на по-достъпни за гражданите велосипедни трасета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама