Кандидат-кмет призова общините да подпомагат младите майки

09:43, 28 юли 15 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Законопроектът за намаляване ставките на ДДС върху стоки и услуги за отглеждане на деца, поставя и големия въпрос как се управляват публичните средства, как държавата чрез закони може събере и насочи ресурс към сектори, които имат нужда от подкрепа. Това важи и за местната политика. Всяка община може разумно да подпомогне една уязвима група от хора като млади майки. Това заяви д-р Стефан Шишков, кандидат за кмет на Стара Загора от Коалиция „БСП лява България – за Стара Загора” на общественото обсъждане на проектозакона, организирано от местната структура на БСП и Гражданска инициатива „Искам братче! Искам сестриче!”.

Стара Загора е един от първите градове в страната, в който стартира гражданска кампания в подкрепа на това предложение. Според Чавдар Георгиев, един от вносителите на проекта, главната цел на законодателната инициатива е повишаване на раждаемостта чрез облекчаване на разходите на родителите като се намали Данък добавена стойност (ДДС) от 20% на 5% върху стоки и услуги за отглеждане на деца. Предлагат се облекчения за бебешки храни, памперси, столчета за коли и домашни услуги за гледане на деца. По думите му инициативата е в съотвествие с Европейското законодателство и затова той изрази надежда, че законопроектът ще бъде подкрепен от всички партии.

Евелина Бетова от Гражданската инициатива „Искам братче! Искам сестриче!” пък съобщи, че от 1 юни т. г. Румъния е въвела ставка от 9% ДДС за подобни стоки. Тя цитира данни от изследване, според което 6920 лв. е била през 2013 г. издръжката на бебе през първата година от живота му.

Според Валя Бонева, общински председател на БСП, държавата трябва да влезе в своята роля, местната власт също трябва да се включи с мерки за повишаване на заетостта на младежите, създаване на работни места от бизнеса, жилищната политика за младите семейства, облекчения в детските кухни и услугите за отглеждане на деца.

„Икономиката – това е ключът към решаването на демографската криза. Сривът в раждаемостта е факт. Но още по-страшно е изтичането на българския ген в чужбина. Емиграцията се превръща в основен бич, тя изяжда българската нация”, категоричен бе  Драгомир Стойнев, зам.-председател на БСП и старозагорски депутат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама