РЗИ-Шумен се включва в лятна антиспин кампания

11:07, 28 юли 15 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В началото на август Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Шумен ще се включи в националната лятна антиспин кампания, съобщават от здравната инспексия.

Инициативата ще протече през август и септември в различни области на страната

За поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, Туберкулоза и Малария, стартира Национална лятна АНТИСПИН кампания с послание „Да запазим посоката, да продължим пътя!“.

Инициативите за тестване за ХИВ по оживени места в цялата страна целят да фокусират общественото внимание към отговорното сексуално поведение, употребата на презервативи и значимостта на това всеки да узнае навреме своя ХИВ статус като грижа за собственото здраве и това на партньора.

В периода от 3 до 14 август РЗИ - Шумен организира анонимно и безплатно изследване за ХИВ в микробиологична лаборатория към РЗИ – Шумен, пл. „Освобождение” № 1, ет. 2, кабинет № 11 от 9,00 до 16,00 ч.

От анонимните тестове за безплатно изследване на ХИВ/СПИН в лабораторията на РЗИ в Шумен през 2014 година са се възползвали 172 лица, от които 97 са мъже и 75 са жени. В РЗИ – Шумен през 2014 г. няма регистрирани с диагноза ХИВ.

При последната кампания през месец май за безплатно и анонимно изследване на ХИВ/СПИН в лабораторния кабинет на здравната инспекция са се изследвали 25 лица, като 11 са мъже, а 14 жени. До момента няма новорегистрирани с диагноза ХИВ.

Нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване.

Ако сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване за ХИВ (ХИВ тест) и потърсете навременна медицинска помощ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама