Христо Иванов допуска "обрати" в консенсуса за конституционните промени

11:10, 28 юли 15 / Политика 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на правосъдието Христо Иванов обяви, че допуска обрати по постигнатия от политиците консенсус за промени в Конституцията, защото все още те не са факт. В интервю за БНР той припомни, че само част от неговата идея е приета от депутатите, а именно промените във Висшия съдебен съвет (ВСС), което обаче е изрично изискване на Европейската комисия (ЕК). 

„За да можем да прокараме тези промени в Закона за съдебната власт, ние трябва преди това да ги обезпечим конституционно“, каза Иванов. 

Той добави, че докато законопроектът за конституционни промени не бъде гласуван и публикуван в Държавен вестник, „колкото и бомбастично да е по своите съдържания, то винаги е намерение“.

Според него очакваното произнасяне на Венецианската комисия (консултативен орган по конституционно право, създаден към Съвета на Европа през 1990 г.) ще приложи ясни международни стандарти, които ще имат ефект и върху средата, в която българският Конституционен съд ще взема решения. 

„Когато оценяваме конституционните промени, винаги трябва да гледаме на тях само като на "блата на тортата" или основата на къщата, но така или иначе, те са само част от конструкцията, която трябва да изградим, за да постигнем препоръката на ЕК за реорганизация на ВСС така, че следващият да заслужава доверие“, коментира Иванов. 

Той посочи, че преди въпроса за избора на парламентарна квота във ВСС, предстои не по-малко важният въпрос за избора на новите членове на Инспектората към ВСС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама