Пръскат цяло село във Варненско заради тропическа зараза

11:50, 28 юли 15 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предстои цялото село Тръстиково, община Аврен, където имаше случай на заболяло дете от западнонилска треска, да бъде напръскано със специален препарат срещу комари. Това съобщи за Topnovini.bg кметът на селото Лъчезар Лазаров.

Той обясни, че от Регионалната здравна инспекция (РЗИ-Варна) вече са приключили с вземането на проби от заблатените места, като те ще бъдат изпратени за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести към Министерството на здравеопазването. По-късно ще бъдат ясни и резулатите, което ще определи необходимостта от евентуални последващи мерки. Самото пръскане се очаква да бъде извършено на 4 август, вторник.

12-годишното дете, което преди няколко дни бе изписано след сериозно лечение във варненска болница с получен вторично енцефалит (възпаление на  мозъчната тъкан), се чувствало много добре, увери кметът Лазаров. По думите му той лично бил разговарял с малчугана, който не проявявал никакви признаци на неразположение. Детето нямало затруднения в общуването.

Преди няколко дни стана ясно, че от РЗИ- Варна са поставили специална апаратура за мониторинг на комари в селото. Причина за това бе именно случаят с поваленото от западнонилска треска дете след ухапване от комар.

Тогава от Здравната инспекция съобщиха за Topnovini.bg, че най-опасните комари, които се срещат в областта, са от родовете "Кулекс", "Анофелес" и "Тигров комар". Затова третирането на зелените и заблатени почви срещу хвърчащите кръвопийци е не само препоръчително, но и задължително.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама