Плевнелиев: Първопричината за всеки проблем у нас е изборният процес

12:40, 28 юли 15 / Политика 25 468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първопричината за почти всеки от големите проблеми в България е в съдебната система и изборния процес. Това заяви от парламентарната трибуна държавният глава Росен Плевнелиев в обръщението си към народните представители, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

Трите предложени от президента въпроса са:  1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно? 2. Подкрепяте ли въвеждането на задължителното гласуване на изборите и националните референдуми?  3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на избори и референдумите?  Идеята на държавния глава е допитването до гражданите да се проведе едновременно с местните избори на 25-ти октомври. 

По думите на президента и ниското доверие на гражданите, и усещането за липса на справедливост, и незадоволителният растеж на икономиката и доходите, и недостатъчният размер на инвестиции, и корупцията, и сивата икономика и ниската избирателна активност са логичен резултат от неефективна система на правораздаване и изборен процес.

"Именно затова силно подкрепям провеждането на дълбока и всеобхватна съдебна реформа и национален референдум за изборните права на гражданите. Постигането на решителен и устойчив напредък в българското правораздаване и изборен процес може да стане само с волята и подкрепата на народа. Затова ицициирах повторно този референдум", обясни президентът.

По думите му референдумът е толкова важен, колкото съдебната реформа. Плевнелиев припомни част от думите си преди 9 месеца, като поздрави депутатите за постигнатото по-високо ниво на стабилност на държавата, амбицията за реформи, постигнатото съгласие за промяна на Конституцията. 

„Ако декларираните реформи се превърнат в конкретни резултати, това ще бъде крачка напред за държавата и обществото. Първите стъпки са налице. Пожелавам успех в по-нататъшната ви дейност”, посочи той.

По думите на Росен Плевнелиев можем да подобрим многократно работата на публичната власт, като ѝ осигурим обществена легитимност на по-високо ниво. 

"Всеки един от нас е обещавал на своите избиратели, всички го дължим на народа, дължим му доверие, защото обществото неведнъж показа своята мъдрост и привързаност към ценностите на демокрацията", обясни президента и допълни, че нямат право и причина да откажат на суверена да се произнесе как да излъчи своите представители.

Безспорно било, че гражданите предпочитат наред с партийните листи, да гласуват и за личности. Така щяла да се заздрави връзката избирател – народен представител. 

"Не бива да противопоставяме мажоритарния на пропорционалния елемент в избирателната система", предупреди Росен Плевнелиев. 

По думите му трябва да се възползваме от най-доброто и от двете системи. "Заставам категорично зад многопартийната политическа система. Изрично подчертавам основополагащата роля на партиите", посочи държавният глава. 

"С въвеждане на смесена избирателна система, при която има мажоритарен и пропорционален избор, ще запазим партийното многообразие, но ще гласуваме и за личности", заяви Плевнелиев и призова всички парламентарни групи да подкрепят по принцип предложението му. Според държавния глава не е той човекът, който трябва да определи точно какъв процент да бъде мажоритарният вот. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама