БСП поиска редакция на два от въпросите за референдума

13:35, 28 юли 15 / Политика 25 477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентарната група на БСП поиска редакция на два от въпросите, предложени от държавния глава Росен Плевнелиев за провеждане на референдум, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Вместо "трябва ли да се гласува задължително", социалистите настояват гражданите да бъдат попитани "следва ли да има санкция при неупражняване на вота". За мажоритарния вот поискаха да е ясно колко от депутатите ще се избират по този начин и всеки глас да бъде броен, като партийният принцип остава водещ.

„Живеем в условията на деградираща демокрация и тази оценка не е само за България“, каза Янаки Стоилов от БСП.

По думите му основната причина за това не са различните технологии за гласуване за избор на представители в държавните институции, а че по-голяма роля в управление на страните влияят корпоративни и външни зависимости.

„Когато говорим за референдума, трябва да си зададем въпроса в европейския контекст. Видяхме, че проведения референдум в Гърция не защити волята на народа”, припомни Янаки Стоилов и уточни, че в последствие правителството се е съобразило с европейските институции.

Според социалиста, когато говорим за референдума, трябва да си помислим до какво ще доведе този във Великобритания. Това били голяма част от истинските проблеми.

„България има други, но все повече назряват въпроси следва ли държавата да финансира частните училища, да позволява лечебните заведения, за които дава пари, да вземат още от пациентите за лечение”, каза депутатът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама