Над ¾ от домакинствата живеят с доход под необходимите средства за издръжка на живот

14:25, 28 юли 15 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Все още 80,9 процента от домакинствата в България живеят с общ доход на човек под необходимите средства за издръжка на живот, показват данните от сравнителен анализ на КНСБ за първото тримесечие на тази година.

За нормален живот на четиричленно домакинство (двама възрастни и две деца) в края на юни са били необходими 2248 лева, за да покрият разходите си за храна, жилище, здравеопазване, образование, почивка спрямо средните български стандарти. Това прави по почти 562 лв. на човек на месец.

По време на представяне на изследването лидерът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че 34%, или 2.46 млн. българи живеят с доход на човек от домакинството до 295 лв и коментира, че това е тревожна тенденция.

Домакинствата с общ доход на човек над издръжката на живот са около 19.2% (ок. 577 000 домакинства). С общ доход на човек от домакинството от 295 лева до 562 лева са 46.7%. Тази група бележи нарастване с 9,1% спрямо същия период на предходната година, което се обуславя от динамиката на минималната работна заплата, анализират от КНСБ.

 

На тримесечна база продължава тенденцията да се отчита спад в средните нива на издръжката на живота, като през второто тримесечие намалението е от 0.2% спрямо предходното тримесечие.

От КНСБ посочват, че е обичайно през второто тримесечие да се отчита задържане или намаление на стойността на издръжката на живот, като основната причина е сезонният спад в цените на хранителните стоки и особено на пресните зеленчуци. Осезаемо влияние оказва и намалението на цените на топлоенергия средно с около 6.2% от първи април тази година, след като предходната година отчитат ръст от 4.5%.

На годишна база издръжката на живот отчита слаб спад от 0.3%, след като близо година и половина се наблюдава тенденция на устойчиво намаление.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама