Депутатите бламираха президента и обезсмислиха референдума (обновена)

15:44, 28 юли 15 / Политика 25 460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предложеният от президента Росен Плевнелиев референдум заедно с местните избори тази година тотално бе обезсмислен от депутатите. Те гласуваха "против" два въпроса - за задължителния и за мажоритарния вот. И така бламираха държавния глава и подписите на онези 550 000 български граждани, които положиха парафите си под въпросите.

Подкрепен бе единствено този за електронното гласуване. От изказванията обаче стана ясно, че въвеждането му скоро няма да бъде факт - поради технически причини.

Така мнозинството в Народното събрание прие решение да се проведе осакатения референдум.

Според народни представители от БСП въпросът за електронното гласуване сам по себе си няма да привлече интереса на избирателите и резултатът от гласуването ще е невалиден. Миналата седмица ГЕРБ изтеглиха предложението си за намаляване на прага на валидност на допитването, което представлява допълнителна пречка.

При първото гласуване въпросът за задължителния вот бе одобрен - "за" бяха 98 депутати, 58 бяха против", а 25 се въздържаха. При поисканото прегласуване обаче 18 от гласовете "за" се "стопиха" и така въпросът бе окончателно отхвърлен. В подкрепа гласуваха част от депутатите от ГЕРБ, АБВ и "Патриотичния фронт". Според някои анализатори и експерти от въвеждането на задължително гласуване най-много щеше да загуби ДПС. Други обаче твърдят, че въвеждането на задължение със санкция ще накара избирателите, които така или иначе не се интересуват от изборния процес, да продадат по-лесно гласа си.

"Много удобно паднаха гласовете за задължителното гласуване и много удобно се вдигнаха при узаконяването на търговията с гласове, в която ще се превърне електронното гласуване", каза депутатът от "Патриотичния фронт" Димитър Байрактаров. "Освен ако то не се провежда в СИК, не виждам как тайната на гласуването ще може да бъде запазена и как ще се гарантира, че на главата на избирателя няма да стои някой, който да му казва как да гласува", каза и депутатът от БСП Филип Попов.

Предложението въпросите да бъдат гласувани по отделно дойде именно от Байрактаров, а по-късно и от председателя на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама