Анна Дякова: В съзнанието на всеки българин Античният театър е свещено място за култура

15:44, 28 юли 15 / Култура 25 657 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Античният театър в Пловдив е най-важното, най-ценното и живо антично съоръжение, което имаме в България, съпоставимо с Колизеума и Акропола. В съзнанието на всеки един българин това е свещено място за култура. И в този аспект - подобни частни партита за смешни пари  на място като Античния театър са категорично недопустими." Това заяви галеристът Анна Дякова в коментара си за обществения скандал, избухнал в Пловдив, след като Общината предостави Античния театър на бизнесмена Георги Самуилов за рождения му ден.

Анна Дякова обаче бе категорична, че духът от бутилката вече е изпуснат.

"По време на Opera Open бяха направени три бракосъчетания, т.е сигналът е подаден. Свидетели сме на някаква странна амалгама от разрешителни режими, които атакуват "културата с бутонките" и те са в рязко противоречие с разбиранията на пловдивчани какво би трябвало да се случва на едно такова място. Нека не забравяме, че наскоро кметът  Иван Тотев издаде официално разрешение на "Пайнер" да ползват Античния театър. И това бе оттеглено не за друго, а под обществен натиск. Това показва, че днешното управление на Пловдив няма отношение към една ценност като Античния театър, каквато градът ни има късметът да притежава", коментира Дякова.

Тя заяви, че отсъствието на кмета Иван Тотев не я изненадвало, тъй като при всяка подобна обществена колизия той мълчал. Но, по думите й, реакцията на хората към случващото се е адекватна. Дори и иронията, с която неин познат подходил в социалните мрежи.

"Той, който симпатизира изключително на културните прояви в Пловдив, написа как с неговите приятели – а те са около 300, са решили да съберат по 10 лева и да си наемат Античния театър. Щели да си  организират игри не федербал, да си засадят палми - едно нелепо за Пловдив дърво, но превърнало се в основна зеленина за града, да вдигат колкото си искат шум и изобщо да правят, каквото си искат. Иронията на подобна реакция показва, че хората имат много по-адекватно отношение към случващото се", добави Анна Дякова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама