Бойко Борисов нареди отварянето на стария път Созопол-Приморско

15:46, 28 юли 15 25 463 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министър-председателят Бойко Борисов разговарял с кмета на Созопол Панайот Рейзи да махне оградата от стария път между Созопол и Приморско, стана ясно от публикация на премиера в страницата му във „Фейсбук“.

Според Борисов Рейзи го уверил, че до 30 минути оградата ще бъде махната. „Кметът мотивира действията с това, че плажът е неохраняем и се разбрахме да осигурим няколко спасителни поста, за да могат почиващите спокойно да се наслаждават на почивката си“, коментира премиерът в социалната мрежа.

Припомняме, че скандалът със затворения път се разрази миналата събота, когато туристи се оплакаха, че старият път между Созопол и Приморско, който минава в близост до „Шофьорския плаж“ - красив неохраняем и незастроен плаж след курортен комплекс „Дюни“ в посока Приморско, е препречен с ограда. Така практически бе отрязан автомобилният достъп до плажа, който се намира до самия път. Оградата бе изтръгната от туристите, само за да бъде отново поставена и този път циментирана от общинската администрация на Созопол.

В интервюта за няколко медии в понеделник кметът на града Панайот Рейзи обясни, че наредил слагането на оградата, защото пътят бил в много лошо състояние и най-вече, за да спре минаването на „кемпери, танкове и самолети“. Той се оплака, че плажът бил завзет от „нелегално къмпиращи“ върху дюните, които цапали и си били построили тоалетни от „басма и камъш“. Кметът се закани, че пак ще сложи оградата, както и направи в понеделник.

Рейзи обясни, че районът щял да бъде превърнат в „еко-алея с вишки за наблюдение на птици и съоръжения за риболов“.

Междувременно, във вторник около обяд, часове преди публикацията на Бойко Борисов във „Фейсбук“, няколко сайта цитираха туристи в района и пуснаха снимки, според които оградата от пътя вече е махната. Посетителите в района твърдят, че на мястото на оградата се появили полицаи, които ги предупредили да вдигнат палатките, защото „извършват диво къмпиране“.

По-рано през деня граждани организираха във „Фейсбук“ протест под надслов #FreeAlepu, насрочен за 1 август, в спорния район.

Организаторите подозират, че целта на кмета на Созопол Панайот Рейзи е да ограничи достъпа на граждани до един от последните девствени плажове, в близост до лагуната Алепу, част от защитена местност „Ропотамо“. Те смятат също, че затварянето на пътя се прави с цел прикриването на „нарушенията с унищожаване на дюните в района до поставената бариера“, където според тях щял да се строи хотел.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама