Прокуратурата критикува проекта за съдебната реформа

16:28, 28 юли 15 / Политика 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общата оценка на прокуратурата за проекта за съдебната реформа е отрицателна, каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в обобщение на внесените промени в Закона за съдебната власт, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

Според прокуратурата преобладаващата част от нормативните заключения са противоконституционни и концептуално погрешни.

Това означава, че проектът не може да реализира целите, които са заложени в одобрената от Народното събрание актуализирана стратегия за продължаване на съдебната реформа.

"Очаквах днешното заседание да започне с обобщение на постъпилите становища", каза Цацаров, след като такива обобщения нямаше.

Това становище съобразява резултатите от проведените обсъждания във всички прокуратури и апелативни райони. 

Прокуратурата оценява предложението в три основни групи - предложения, които заслужават подкрепа, защитими и полезни законодателни идеи, които не са получили достатъчно качествена реализация и противоконституционни предложения.

По отношение на статута и правомощията на ВСС прокуратурата подкрепя категорично разделението на ВСС на две колегии и подкрепя магистратите да вземат самостоятелни решения по отношение на кадровите и дисциплинарните въпроси.  Прекият избор на членове от магистратската квота да е на принципа 1 магистрат - 1 глас, също е подкрепен.

Прокуратурата обаче е против членовете на прокурорската колегия, избрани от Народното събрание, да имат мнозинство спрямо членовете, които са избрани от общите събрания на прокурорите и следователите. Проектът неправилно разпределя правомощията между пленума на ВСС и двете колегии, счита държавното обвинение. 

„Не подкрепяме идеята ВСС да е непостоянно действащ и по време на мандата му неговите членове да продължават да изпълняват функциите си като магистрати и професии, например като адвокати“, посочи главният прокурор. 

Отрицателно се оценява и създаването на постоянно действащи комисии от магистрати за подпомагане на дейността на колегите при ВСС, каза още Цацаров. Според него тази замяна на действащия модел не може да бъде подменяна с идея за непостоянно действащ ВСС,  защото това означава прехвърляне на правомощия и обезличаване на Съвета.

Предлаганото закриване на Върховната административна прокуратура може да се оцени еднозначно, като тотално противоконституционно, категорични са магистратите. „Логическото закриване на тази прокуратура е необяснимо“, сподели Цацаров.

Не се приема и тезата, че уредбата на прокурорските правомощия в Закона за съдебната власт е в противоречие с Конституцията.

Категорично неприемливо е министърът на правосъдието да предлага на ВСС кандидати за административни ръководители на прокуратури и завеждащи следствени отдели в окръжните прокуратури, подчерта главният прокурор.

Относно временното отстраняване на длъжност на магистрати, Цацаров отбеляза, че е противоконституционно предложението всяка от колегиите на ВСС по отправено искане от главния прокурор да разрешава дали даден магистрат да бъде привлечен като обвиняем.

В частта на проекта за електронното правосъдие в основните си идеи той повтаря вече внесени в законопроект на Министерството на правосъдието от Съюза на съдиите в България през месец март 2012 г.

Преценката за новия проект за съдебната реформа ще бъде на народните представители, каза главният прокурор преди самото заседание на ВСС. Той се обяви за промени в Наказателния процесуален кодекс в частта му за разследване.

По отношение на обвинението на Христо Бисеров, Цацаров заяви, че указанията, които са дадени от съда, са изпълнени. "Има указания на съда и те са изпълнени, следователно обвинителният акт е внесен отново", коментира той и добави, че наблюдаващият прокурор по делото може да даде повече информация за развитието на обвинението за пране на пари. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама