В Кубрат е сформиран общински консултативен съвет по интеграционните въпроси

17:02, 28 юли 15 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В община Кубрат е сформиран консултативен съвет по интеграционните въпроси. Това бе съобщено днес на заключителна пресконференция в областната администрация по проект „Активни местни общности”. Бенефициент по проекта е СНЦ „АМОР - Асоциация за местно общностно развитие” - Кубрат, а партньр -  СНЦ „Агробизнесцентър - Кубрат”. Екипът по проекта подчерта, че консултативният съвет продължава работата си и след приключване на дейностите по проекта.

Срещата бе открита от областния управител Петър Василев, който изрази задоволството си, че на територията на областта има толкова активни неправителствени организации, работещи в сферата на интеграцията. „Радвам се, че има будни хора, които искат и се стараят да реализират полезни проекти, резултатите от които безспорно оставят положителен отпечатък сред населението”, каза Василев. Той отбеляза, че в името на добрите практики областната администрация оказва подкрепа и насърчава реализацията на тези проекти.

Проектът „Активни местни общности” се реализира в рамките на девет месеца, като началото му бе поставено на 28 октомври 2014 година. Финансирането в размер на 5 536 евро бе по програмата за подкрепа на неправителствените организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Основната му цел бе социално включване и овластяване на уязвими групи, на които да бъдат създадени условия да поставят публично свои проблеми и да предприемат подходящи действия за решаването им, отчете екипът, реализирал проекта. По време на изпълнението му са създадени стратегия за развитие на СНЦ ”АМОР”, интернет страница на проекта, лого на организацията.

В рамките на проекта е повишена компетентността на членовете на СНЦ „АМОР”, проведени са седем кръгли маси в населени места с компактно ромско  население, където са  представени презентации за запознаване с Областната стратегия за интегриране на ромите в Област Разград и с Общинския план за действие на Община Кубрат. Проведени са и дискусии за възможностите, които дават стратегическите документи за местните общности, за актуалните проблеми на населените места и за възможностите за развитие.

По време на срещата експертът Светлин Симеонов информира, че по инициатива на областната администрация предстои създаване на Звено за мониторинг и оценка на изпълнението на Областната стратегия за интеграция на ромите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама