Пловдивски огнеборци: Има голяма опасност от възникване на пожари

17:17, 28 юли 15 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повишава се опасността от пожари в населените места, поземлените имоти и горския фонд, алармират от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив.

Горещото време, пренебрегване на основните правила за пожарна безопасност и небрежното палене на огън са сред основните причини за възникване на огнища, поясняват експертите.

Пожарникарите припомнят, че е недопустимо изхвърлянето на кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда. Всички моторни превозни средства, които навлизат в горите или житните насаждения, трябва да са технически изправни, с уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри.

"Преди да запалите огън, се уверете, че не е опасно ветровито и че имате достатъчни количества вода или други подръчни средства за загасяването му", съветват експертите.

По думите им не бива да се изхвърлят стъклени бутилки, защото дефекти по тях могат да имат ефекта на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци. Разчистването на сухи клони и отпадъци в горски участъци пък трябва да става чрез извозването им на определените за това места.

Забранено е още унищожаването на сухи клони и отпадъци чрез изгаряне на място в горски участъци и в земеделски земи, забранено и паленето и опалването на стърнищата.

При възникване на пожар своевременно съобщете на телефон 112, завършват от пожарната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама