Работниците от мина „Черно море” затварят пътя за Поморие

10:46, 29 юли 15 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Служители на мина „Черно море” са в готовност да затворят отсечката Бургас – Каблешково, съобщи за Topnovini.bg председателят на КНСБ в рудника Чавдар Миколашев. Това може да се случи около 15:40 часа днес в рамките на половин час.

„Пуснали сме уведомление до кмета на Поморие и в момента чакаме за отговор. Правим това, заради новосъздадения фонд „Сигурност на електроенергийната система”, с който производителите на електроенергия са задължени да внасят всеки месец налог от 5% върху приходите от произведения рок без ДДС”, каза Миколашев.

По думите му правителството не само, че не е взело предвид стачните им действия през изминалата седмица, но и си е позволило да гласува създаването на фонда точно по време на самите протести на миньорите. Това показвало пълен отказ на диалог от страна на държавата. Председателят на КНСБ в рудника сподели още, че вече седмица няма никакъв отговор и по пусната от тях до редица държавни институции протестна декларация.

Миналият четвъртък десетки служители на мина „Черно море-Бургас” излязоха на символичен протест, като повече от час те отказаха да слязат в рудника. Техните опасения са, че 5-процентният данък върху приходите на ТЕЦ-овете ще рефлектира пряко върху заплащането им, което и без друго е нередовно. „ Ако ТЕЦ-Сливен има 1,5 млн. произведено електричество, налогът, който ще трябва да плати към въпросния фонд ще бъде 75 хил. лева. Понеже заплатите ни идват оттам, ще ви кажа, че това е месечният аванс на нашите работници в мината”, обясни тогава председателят на КНСБ в рудника Чавдар Миколашев.

Протестиращите бяха категорични, че не това е начинът да бъде запълнена дупката в НЕК и правителството по-скоро трябва да насочи усилията си към хората, които притежават фотоволтаици, ветрогенератори и американски централи, ако разбира се има интерес от това.

Ако и след днешния протест не бъдат чути, от ръководството на мината се заканиха да стигнат още по-далеч в действията си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама