Скандал с обвинения за бито дете в социален център разтресе Плевен

12:31, 29 юли 15 25 488 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Скандал с обвинения в нанасяне на побой над дете, обитател на един от центровете за настаняване от семеен тип в Плевен, се разрази в града. В репортаж по национална телевизия бившата вече възпитателка в ЦНСТ на ул. „Гургулят“ Иванка Рашайкова обвинява своите екс колеги в упражнено насилие над 17-годишно момче.

На брифинг днес в пресклуба на БТА в Плевен ръководителят на центровете Анелия Цанкова, както и социални работници, възпитатели и психолози, отхвърлиха отправените обвинения и заявиха, че ще заведат дело в съда за клевета.

Случаят се завърта около едно 17-годишно момче, което постъпва в центъра на 24 февруари. Николай е с тежки увреждания – има ТЕЛК, с умствена изостаналост е, параноидна шизофрения и епилепсия. При постъпването си в плевенския център той получава т.нар.криза на преместването.

Започва да буйства, от Центъра се обаждат в Бърза помощ, дадено му е лекарство, но то не помага. На следващия ден отново специалистите търсят Бърза помощ. Правят и опити да го настнаят в Психиатричната клиника, но тъй като няма 18 години, им е отказано.

Френски специалист, който е по това време в Плевен консултира персонала на ЦНСТ и посочва, че практиката е в такива случаи детето да бъде повито и да му се направи душ. Този метод дава ефект.

Според Цанкова, на 17-годишния Николай са правени поредица от изследвания, детето е консултирано с различни специалисти, заради заболяванията, които има. Това е едно от най-обгрижваните деца в Центъра, категорична бе Цанкова.Тя заяви, че е огорчена от опитите да се омаловажат усилията на работещите в ЦНСТ в Плевен.  

Анелия Цанкова обясни, че Иванка Рашайкова, която е отправила обвиненията в насилие срещу момчето, не е била уволнена. Тя е била освободена в рамките на 6-месечния изпитателен срок, защото по констатацията на социалния работник не се е справяла с работата си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама