Асеновградчани се срещнаха с академиците Васил Гюзелев, Константин Косев и Георги Марков

13:33, 29 юли 15 / Култура 25 467 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трима от най-видните автори на издателство "Захарий Стоянов" гостуваха в Градската библиотека "Паисий Хилендарски", съобщиха от Община Асеновград. Срещата с академиците Васил Гюзелев, Константин Косев и Георги Марков бе открита от зам.-кмета Мария Вълканова.

Директорът на издателството Иван Гранитски накратко представи творчеството на тримата съвременни български историци от европейски мащаб. В своите книги авторите показват драмата, възходите, паденията, движението на българския дух, на българската история, превратностите на българската историческа съдба в продължение на повече от хиляда години - от княз Борис І до Втората световна война и наше време.

Академик Васил Гюзелев представи пред асеновградчани своя петтомник, посветен на Средновековието. Първият том е със заглавие "Апология на Средновековието" и под мотото "Търпението - това е великото качество на Средновековието" (думи на Илия Бешков). В труда си ученият посочва постиженията в една историческа епоха, показва магнетичното присъствие на Българското средновековие и представя писанията и изследванията за тази епоха от "Именника на българските ханове" до наше време.

Освен "Апологията" томът съдържа и извороведческото изследване "Покръстване и християнизация на българите", което има приложение за българските, византийските и поствизантийските, западните и източните извори.

Вторият том предлага ранната монография "Княз Борис Първи" и "Кавханите и ичиргу боилите на Българското ханство (VІІ-ХІ в.)". Третият том включва изследването "Папството и българите през Средновековието (ІХ-ХV в. )". Четвъртият том съдържа "Училища, скриптории, библиотеки и знания в България  (ХІІІ-ХІV в.). В петия том авторът събира "Средновековна поезия от и за българите".

Акад. Константин Косев, един от най-вещите и проникновени познавачи на епохата на Възраждането, представи пред читателите книгата си "Българският възрожденски дух". Тя синтезира и обобщава основните акценти на възрожденския процес, така по-ясно да се очертаят основните жалони по пътя към възникването на съвременна България. Същевременно с това показва проявлението, ролята и значението на феноменалния възрожденски дух през тази епоха като могъщ стимулатор за родолюбие и пълна всеотдайност в името на отечеството и освободителната кауза.

Акад. Георги Марков запозна асеновградчани с книгата "Друга история на най-голямата война" в нейните две части: "Разгарянето на пожара" и "Светът в пламъци". Книгата представя една различна от познатата на победителите гледна точка към Втората световна война. Книгата поднася другата гледна точка - тази, на победените, което е прави толкова въздействаща за читателите.

Този труд на акад. Марков променя представите към "голямата война" не само на българските историци, но и на техните колеги по света. В своя предговор към книгата, авторът пише: "Понякога героите се оказват и престъпници, но те са крайните победители и историците по принуда или навик им прощават…Разсъждаващият човек си задава обаче всякакви въпроси - включително и "неудобни" някому".

В края на срещата академиците Васил Гюзелев, Константин Косев и Георги Марков раздадоха автографи на своите почитатели в Градската библиотека.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама