Разградският съд отказа да предаде разградчанин на съдебните власти във Франция

15:31, 29 юли 15 25 457 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжният съд в Разград отказа да изпълни европейска заповед за арест, с която се иска 47-годишен разградчанин да бъде екстрадиран във Франция.

Главният съд в Париж настоява с европейска заповед за задържане Юксел Незиров да бъде арестуван и екстрадиран, тъй като срещу него е започнало наказателно производство за участие в организирана престъпна група за изготвяне и пласиране на фалшиви паспорти, лични карти и шофьорски книжки. Според воденото във Франция разследване Незиров е бил доставчик на фалшивите документи. Той действал в България и изпращал фалшификатите чрез превозвачи във Франция.

Съдебният състав в Разград счита обаче, че не са представени гаранции, че след приключване на наказателното преследване Юксел Незиров ще бъде върнат в България за евентуално излежаване на наказанието или за друга мярка, приложена спрямо него.

Прокурорът по делото заяви, че от прокуратурата във френската столица са изпратили писмо, в което заявяват, че ще бъдат спазени рамковото споразумение на Съвета на Европейския съюз за прехвърляне на наказателни присъди и разпоредбите на Съвета на Европа за прехвърляне на осъдени лица. Според прокурора този документ съдържа исканите гаранции.

Защитниците на разградчанина обаче пледираха да не бъде изпълнявана заповедта за арест, тъй като в писмото се посочени само разпоредби, но липсва пряк отговор, че дават гаранции за връщането на техния клиент в България. Освен това според тях не бил приложен оригинал на заповедта за арест и други документи с основанията, поради които се иска екстрадирането на Незиров, а обвиненията спрямо него били неясни.

Незиров бе задържан на 8 юли и по искане на прокуратурата съдът го остави в ареста за 72 часа. След това заради влошеното му здравословно състояние съдът му постанови постоянна мярка „домашен арест”. С решение на съда днес тази мярка на задържания бе отменена.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама