Под 30% от българките признават за домашно насилие

15:48, 29 юли 15 25 523 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Едва между 20 и 30% от българките съобщават, че са станали жертва на домашно насилие, съобщи Славянка Иванова от Центъра за изследване на демокрацията. В БТА бяха представени данните от проекта за представително проучване на нивата на насилието у нас.

На базата на данните от изследването ще бъде създаден модел за подкрепа на жертвите на насилие. Иванова обясни, че голяма част от тези случаи се улавят на много късен етап. Според нея ниският процент на жените, които признават за проблемите вкъщи се дължи и на факта, че не всички форми на домашно насилие се осъзнават като такова.

„ В България отчетените равнища на жертви на подобно насилие са много по-малко, някъде между 20-30%, докато в скандинавските страни например тези дялове са много по-високи. Не е задължително да се дължи на по-голяма разпространеност на домашното насилие в тези страни, а може да се дължи на по-голяма чувствителност на обществото и жертвите", добави тя.

Експертите обясняват, че много малко от българите определят като насилие принудата жената да не ходи на работа и да си стои вкъщи, например.

Проектът, който група от неправителствени организации разработват, има за цел да предотврати насилието, основано на полов признак. Инициативата се финансира по Норвежкия финансов механизъм и е на стойност малко над 190 хиляди евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама