Късно е за мерки срещу цикадата в Плевен

17:06, 29 юли 15 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В отговор на изпратеното от кмета на Община Плевен писмо до отдел „Растителна защита” при Областната дирекция по безопасност на храните, в което се алармира за предприемане на мерки срещу нашествието на цикада в града, днес е било получено становище, съобщават от пресцентъра на местната управа.

В становището се казва, че „неприятелят не  е включен в Наредба № 8 за фитосанитарен контрол, т.е. към настоящия момент не е карантинен за страната вредител и за развитието и разпространението му не се извършват наблюдения. Същевременно не е важен за земеделските култури вредител”.

В писмото се обяснява, че борбата с цикадата е в пряка връзка с развитието й - химично третиране се извършва преди масовото намножаване и разселване, а именно - ранна пролет. В по-късни етапи от развитието химичните средства са изключително неефективни, е твърдението на специалистите.

Досега в България не е осъществявана борба с този вид неприятели и няма данни за ефективността на продуктите за растителна защита /ПРЗ/ срещу него. Регистрираните ПРЗ за третиране срещу други видове цикади, вредящи на земеделските култури, са силно токсични и не могат да се ползват за третиране на растителност на обществени места, паркове и градини, се казва още в становището.

То завършва с извода, че е необходимо да се извършват системни наблюдения върху развитието и разпространението на вредителя, за да може през следващата година своевременно да бъдат взети мерки за ограничаване на популацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама