Изборният ден в 4 русенски общини приключи навреме, при избирателна активност между 45 и 57%

08:08, 01 ное 15 / Политика 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
(Обновена в 20:45)

Изборният ден в 4 русенски общини е приключил нормално, около 19:00 часа, съобщиха от съответните общински избирателни комисии. Избирателната активност варира между 45 и 57%.

Най-активни са били гласоподавателите във Ветово - 57.35% са гласували на балотажа за кмет. 57.24% са гласувалите в Сливо поле, 55.4% в Две могили, а най-слабо активни са били гласоподавателите в Бяла - 45.73%. Не е имало и сигнали за нарушения в изборния ден.

От комисиите коментираха, че към момента все още приемат изборните протоколи, и първите резултати ще са ясни през утрешния ден.

В Русенска област вторият тур на местните избори протече и завърши в спокойна обстановка, секциите затвориха без сериозни нарушения или инциденти, съобщават от ОД на МВР - Русе. В края на изборния ден не са констатирани нарушения, свързани с полицейската охрана или пожарната и аварийна безопасност в местата за гласуване.

Общо 13 удостоверения за гласуване, които да послужат на гражданите да упражнят правото си на глас на балотажа, са издадени и връчени от звената “Български документи за самоличност” в ОД МВР – Русе и районните управления в областта. 

Създадена е организация, от страна на ОДМВР – Русе, полицейски екипи да окажат съдействие за осигуряване безопасността на движението при транспортиране на изборните книжа до и в районите на общинските избирателни комисии.

Полицията ще окаже съдействие и при транспортиране на изборната документация от общинските избирателни комисии до ЦИК.

(Обновена в 18:00)

Почти 50% е достигнала избирателната активност в община Ветово - към 17:00 там са гласували малко над 49% от имащите право на глас. Почти 40% е активността в община Бяла, 48% в община Сливо поле, и 47% в община Две могили. Няма постъпили жалби или сигнали за нарушения.

(Обновена в 14:00)

Към 13:00 най-високата отчетена избирателна активност е отчетена в община Ветово. Там са гласували 32.65% от имащите право на глас. След тях се нарежда община Две могили, където гласа си за кмет са пуснали 32% от гласоподавателите. Такава е избирателната активност и в община Сливо поле. В Община Бяла бюлетина са пуснали 26.13%. Тези данни съобщиха за Topnovini.bg председателите на съответните избирателни комисии.

Всички те коментират, че до този момент изборният ден протича спокойно, като няма жалби или сигнали за нарушения на Изборния кодекс.

(Към 8:00)

Спокойно е началото на изборния ден в русенските общини Ветово, Сливо поле, Бяла и Две могили, където на балотаж днес се избират кметове. Всички секции са започнали работа нормално, съобщават общинските комисии.

Отбелязани са единствено промени в състава на секционни избирателни комисии, до този момент няма и подадени жалби за нарушаване на изборното законодателство.

Тази сутрин при отварянето на секциите не са констатирани нарушения, свързани с полицейската охрана или пожарната и аварийна безопасност. Не са регистрирани инциденти или произшествия с председатели или членове на секционните комисии или полицейски служители, съобщава ОД на МВР - Русе. Близо 150 полицаи охраняват местата за гласуване и отговарят за реда и спокойствието при провеждането на балотажите в областта.

На днешния 1 ноември до балотаж във Ветово стигнаха Георги Георгиев и Мехмед Мехмед. Избори има и в Сливо поле, където на втори тур са Валентин Атанасов и Левент Исмаилов.

Жителите на община Бяла ще избират между Димитър Славов и Кольо Келерджиев. На балотаж за кмет на община Две могили са Байчо Георгиев и Божидар Борисов. Втори тур ще има в кметство Просена. Там на балотаж са Петър Петракиев и Милен Михов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама