Президентът свиква консултативен съвет за сигурност заради геополитическата криза

09:36, 01 ное 15 25 273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тревожно е, че има гранатомети в България и службите не знаят къде са. Това е притеснително. Наистина има проблем със сигурността у нас. За това президентът ще свика консултативен съвет по сигурността  на 10 ноември. На него ще се обсъди общата геополитическа криза и нужната подготовки, с която да я посрещнем. Става въпрос за всичко, което се случва с бежанците. Това каза в ефира на бТВ шефът на кабинета на президента Екатерина Захариева.

Тя обясни, че сайтът на президентската институция вече работи. По думите ѝ той пропадна в петък, не заради хакерска намеса, а заради големия поток от хора, които са се опитали да влязат в него.

„Имаме регистрирани  над 50 млн. запитвания за посещение и влизане в него. Смятаме, че сайта на президентството не беше хакнат, а падна заради големия интерес. Особено, когато се провежда референдум е нормално да се случват такива натоварвания“, каза още Захариева.

В петък, след като президентът направи публично изявление по повод изборите и референдума, сайтът на президентството блокира и два дни нямаше достъп до него. Десетки сривове имаше и в сайтовете на ЦИК и ГРАО в деня на изборите преди седмица.

Захариева посочи, че в тогава сайтовете и информацията в тях е била опазена. Тя каза, че тогава е било хакерска намеса, за да бъдат отказани хората да гласуват за референдум.

„Осъзнаваме, че е трудно да се намери поръчителят на атаките към сайтовете, но се надяваме ДАНС да си свърши работата. Трябва да се отбележи, че въпреки хакерските атаки, въпреки трудния достъп на някои места хората да стигнат до бюлетините за референдум, те са гласували. Ние избираме и нашия глас е важен“, каза още Захариева и допълни, че в деня на изборите, миналата неделя е „имало опит за саботаж на референдума, но е бил неуспешен“.

Тя разказа, че няколко дни преди изборите на 25 октомври на сайтът на ЦИК са се появили объркващи указания как да се гласува на референдума. „Част от хората бяха затруднени, действително имаше неща, които създадоха нередности и неудобства, но все пак се събраха толкова много гласове“, допълни Захариева.

„Ще бъде груба политическа грешка, ако Народното събрание на вземе под внимание решението на референдума. Той е успешен, въпреки че не се събра процентът за задължителност“, каза още шефът на кабинета на президента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама