Удостоиха белоруски учен с Доктор хонорис кауза на ПУ "Паисий Хилендарски"

09:58, 01 ное 15 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С Доктор хонорис кауза на Пловдивския университет удостоиха видния българист проф. дфн Борис Юстинович Норман от Беларуския държавен университет в Минск. Тържествената церемония по връчването сложи началото на провеждането на ежегодната научна конференция "Паисиеви четения" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Проф. Норман е специалист с изключително широк профил и освен в областта на българистиката е автор на задълбочени изследвания и в областта на теоретичната лингвистика, психолингвистиката, социолингвистиката, прагматиката, когнитивната лингвистика. Има повече от 400 публикации.

Проф. Норман е един от основателите и член на Международната асоциация на хуманитаристите. Член е на Международната комисия по граматичния строеж на славянските езици към Международния славистичен комитет.

Видният българист изказа своята благодарност за високото отличие и говори за развитието на българистиката в Съветския съюз и Русия.

В рамките на форума се проведе Кръгла маса на тема "Българският език в балкански и славянски контекст".

В дискусии на "Паисиевите четения" се обсъдиха и теми като "Белетристиката в модерните времена", "Славистик", "Сръбски и хърватски език“; "Руски език, литература, култура", "Актуални проблеми на съвременния български език"; "Романистика и германистика", "Испанистика".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама