Хванаха 27-годишен шуменец, участвал в схема за ало-измама

11:05, 01 ное 15 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
27-годишен шуменец е задържан при получаване на “капаро за климатици”, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Шумен.

Вчера по обяд на домашния телефон на 30-годишна жена от града позвънил мъж и се представил за брат й. Казал й, че му е попаднала изгодна сделка с климатици и я помолил да му услужи с 2 500 лева, за да ги  капарира. Обяснил, че няма възможност да отиде сам да вземе парите и  ще изпрати човек, на когото да ги предаде. Жената разбрала, че това е измама, но оставила впечатление, че ще предаде искана сума. Съобщила веднага в полицията. След бързи действия на криминалисти от полицейското управление в Шумен на уговореното за предаване на парите място бил задържан Л.М./27г./. Задържан е за срок до 24 часа в полицейското управление и е започнато досъдебно производство.

От полицията призовавт ако получите обаждане от близък или от името на близък, който се нуждае от пари, винаги искайте лична среща, питайте за характерни имена и събития, свържете се с други общи познати и роднини, които да потвърдят информацията. Съветваме гражданите най-напред да се обадят на близкия си, да не бързат да дават исканите суми, да помолят за отсрочка и незабавно да позвънят в полицията. Добре е да се знае, че измамниците често променят сценариите си. Не се доверявайте, не давайте пари на непознати, при всяко съмнение търсете помощ от полицията на тел.112.

„Мулетата”, които често биват наемани след обяви за работа, също носят наказателна отговорност. Не се съгласявайте да направите “един- два изгодни курса” или “да вземете документи от един адрес и да ги оставите до табелата на града или до контейнер за смет”. Винаги имайте предвид, че ако получите изгодно предложение за работа със собствен транспорт и ви възлагат подобни поръчки, вероятно се касае за измама.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама