Виенската среща за Сирия изготви план от 9 точки

11:25, 01 ное 15 / Свят 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във Виена приключи срещата на външните министри на 19-те страни относно положението в Сирия. Освен половинчасова почивка, заседанието е продължило повече от седем часа, предаде Reuters.

След срещата беше публикуван заключителен документ, представящ 9-те точки, по които лидерите са постигнали съгласие.

Той предвижда осигуряване на хуманитарна помощ за цялата територия на Сирия, пълно унищожение на „Ислямска държава“ и никакво примирие с нея, опазване на териториалната цялост на Сирия като светска държава, засилване на дипломатическите усилия за решение на конфликта. Страните в срещата се споразумяха също да се организира такава, заедно с представители на правителството на Башар Асад и опозицията. На нея ще се проведат преговори за формирано ново преходно правителство, представляващо интересите на целия народ. Временното правителство ще доведе страната до следващите избори, след което страната ще има нова конституция. Гласуването трябва да се проведе под надзора на ООН и в съответствие с международните стандарти.

Освен това на срещата се реши процесът за политическо решение на конфликта да бъде извършен от сирийския народ, без да му се нарушават правата, независимо от етническата или религиозната принадлежност на хората.

Страните-участнички в срещата съобщиха също, че в близките дни ще работят за разрешаване на въпросите, по които има разногласия и ще се съберат отново, за да продължат дискусиите през следващите две седмици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама