Ниска избирателна активност в район „Изгрев“, традиционните първенци не стигнаха дори до балотаж

12:49, 01 ное 15 / Политика 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Един от 16-те района в столицата, в който има балотаж днес е „Изгрев“. Освен, че балотажът в района е нещо ново, тъй като до сега кметовете винаги са избирани още на първи тур, днес в битката не успя да се включи и кандидатът на БСП Невелина Стойнева. Тя отпада драматично с резултат от 16,73%. Стойнева беше изместена от кандидата на реформаторите - Филип Симеонов, който я победи с 0,16% разлика, като събра 16,89% от гласовете на избирателите. 

До последно кандидатът на БСП водеше, но буквално след последните преброени гласове Стойнева отпадна от надпреварата, като загуби с по-малко от 10 гласа. Най-много гласове на първия тур спечели кандидатът на ГЕРБ Цветомир Жеков - 39.44%.

„Изгрев“ е един от районите на София, в който традиционно кметовете са били представители на БСП. На тези избори обаче хората ще трябва да избират между Реформаторския блок и ГЕРБ.

"Дошла съм да гласувам, въпреки че нито една от двете партии не е моята. Нали трябва да си даваме гласа и аз за това съм тук, макар че вече не ме интересува кой ще стане кмет", каза за София Topnovini.bg баба Величка. Тя е родена преди 80 години и цял живот е живяла в района.

„Не знам вече кой ще оправи нещата. Хубаво си беше едно време, грижеха се за нас. Как да си дам гласа на някой друг“, добави възрастната жена.

Вероника, която е на 27 години, също дойде да гласува в едно от кварталните училища. Тя, за разлика от Величка, е доволна, че БСП „най-накрая няма да са в общината“.

„Аз съм малка и нямам много спомен от комунизма. Въпреки това се радвам, че БСП отпаднаха. За това и днес гласувам. Моите приятелки също съм ги накарала и съм ги убедила, че трябва да се гласува. Сега дали ще стане по-добре за живеене не знам, но се надявам“, каза тя.

Професионална гимназия по фризьорство и козметика „Княгиня Евдокия“ е едно от най-големите училища в квартала. Тук секциите за гласуване са десетки. Въпреки това, часове след началото на изборния ден коридорите в училището са празни - за разлика от първия тур на изборите, когато тук се виеха опашки от избиратели.

„Много е слаба активността на тези избори. За разлика от миналата седмица днес направо е мъртвило. Аз ги разбирам хората. Като се погледне какво стана миналата неделя, колко грешки имаше и колко неща се изговориха по медиите, хората за това не гласуват днес“, каза пред София Topnovini.bg един от членовете на изборна комисия в училището.

На врата срещаме и Марина Танева. Тя е гласувала на миналите изборите, гласува и днес.

„Докато не излезем всички да гласуваме, в общините ще ни управляват феодали. Аз не го искам това. Искам аз сама да съм избрала кой ще ме управлява. Дори и да не промени много неща, поне ще знам че сама така съм си пожелала. А не да лежа в къщи и постоянно да плюя по управляващите, а да не съм гласувала нито веднъж“, каза тя.

Днес на балотаж за кметския стол в район „Изгрев“ ще се борят кандидатът на ГЕРБ Цветомир Жеков и Филип Симеонов от Реформаторския блок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама