Няколко любопитни факта за столичния градски транспорт, които може би не знаете

13:56, 01 ное 15 25 586 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
София е един от последните големи градове в Европа, който е без нощен градски транспорт, а електронната система за таксуване се бави повече от 10 години. Един контрольор в столицата изработва средно една глоба на 10 дни. Това са част от любопитните, но малко известни факти за градския транспорт в София.

Към неизвестните факти за столичния градски транспорт насочват вниманието от сдружение „Спаси София“. От сдружението отдавна се борят за промени в обществената услуга. Някои вече са реализирани, но други се бавят цяло десетилетие, посочват от „Спаси София“.

Сдружението набляга на необходимостта от денонощен градски транспорт от години. За момента не постигат успех, тъй като аргументите срещу въвеждането му са, че ще се използва от малко хора в столицата. От „Спаси София“ отново подчертават, че столицата се превръща в град на автомобилите, не на пешеходците.

Сред десетте интересни факта, които сдружението посочва е, че делът на новите тролейбуси в столицата е около 60%, а не 90%, както е обявявано до сега. Според „Спаси София“ в града веднага могат да се обособят 40 километра бус ленти. Интересен факт е, че столицата е сред градовете с най-ниска средна скорост на трамваите – едва 13,5 км/ч, като за сравнение е дадена Прага – 19 км/ч.

Друг интересен факт за градския транспорт в столицата е, че някога е съществувала еднопътна трамвайна линия до кв. „Бояна“, закрита през 1976 г.

„Спаси София“ споделят интересни факти и за столичното метро. Един от тях е, че след като бъде завършена схемата на метрото, най-вероятно ще има 6 линии. Малко известен факт е, че има полуизградена метростанция „Модерно предградие“ между кв. „Обеля“ и бул. „Сливница“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама