Антоний Гълъбов: Хората не гласуват, защото нямаше предизборна кампания

14:44, 01 ное 15 25 254 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не смятам, че ниската активност днес е някаква обичайна норма. Това, което е демотивирало избирателите, е липсата на съществена предизборна кампания тази седмица, както и разбирането, че по някакъв начин изборите са отминали и всичко вече е решено. Така коментира пред БНР ниската избирателна активност в днешния ден, политологът Антоний Гълъбов.

"Аз очаквам по-висока избирателна активност в следобедните часове, тъй като има ясно изразен залог – близки дистанции, постигнати на първия тур", каза той.

Като друга причина за ниската активност Гълъбов посочи това, че общинските съветници продължават да бъдат анонимни и неразпознаваеми. Той подчерта, че хората не си дават сметка, че именно общинските съвети са тези, които определят местната политика и контролират дейността на кмета.

Гълъбов отбеляза и друг проблем, който е спрял хората да гласуват днес- липсата на съществен смислен дебат по отношение на местната политика и развитие.

"В по-голяма част от случаите вниманието беше насочено към способността на един или друг кметски екип да привлече средства от европейски програми, но е напълно очевидно, че това не може да бъде цялата територия на дискусия за местното развитие", коментира той.

Политологът коментира още, че има дълбоки процеси на трансформации в цялата партийна политическа система, която страда от много ниско обществено доверие и ниска политическа легитимност.

"Младите хора в България не разпознават своето място като активни участници в процеса на формиране на политиката на страната и населените си места. Невъзможността да се говори с младите хора означава, че родителските поколения нямат готовност да осмислят собствения опит и да се опитат да го предадат на децата си", каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама