Предизборен щаб се оплака от антикампания в Нови Искър (обновена)

15:46, 01 ное 15 / Политика 25 534 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За засилено присъствие на служители на жандармерията и избирателни проверки от страна на полицията в района на Нови Искър сигнализираха представители на кандидат за кмет, който участва на втория тур на изборите. От щаба на кандидата сигнализираха екипа на София topnovini.bg, че са забелязали необичайно засилено присъствие на органите на реда в малки населени места като Нови Искър и село Кътина. 

На балотажа днес от партията са изпратили свой представител, който да наблюдава изборния процес. Причината са атаките срещу техния кандидат за кмет още по време на предизборната кампания. В рамките на месец бяха подпалени автомобили на неговото семейство и на членове на предизборния му щаб в Нови Искър, а плакатите на кандидат-кмета в целия град бяха изцапани с боя. Ето и аргументацията за сигнала към София topnovini.bg от представител на предизборния щаб на единия кандидат за кмет:

"В Нови Искър ми направи впечатление засиленото присъствие на жандармерия, също така забелязах и коли на ДАНС, които са немаркирани. Пред всяко училище цял ден стоят по 6-7 полицаи и не можах да разбера защо се налага толкова сериозно присъствие от тяхна страна. В същото време знаете, че купуването и продаването на гласове не се случва пред самите училища. По другите места се разполагат по двама-трима полицаи. Същото положение заварих и в Кътина сутринта. Докато минавахме покрай секцията бяхме свидетели на спирането и проверката на наш активист. 

Наложи се да се намеся и поисках обяснение от полицията защо го проверяват без причина. Не ми беше даден отговор, но провериха и мен, след като съобщиха по телефона, че има хора, които се интересуват какво се случва. След като попитах кой е наредил това нещо, ми беше отговорено, че има такова нареждане от началниците".

Екипът ни отиде на място, за да провери подадения сигнал. Пристигнахме в с. Кътина в късния следобед и установихме, че на мястото все още стои бус на жандармерията. От Нови Искър до Кътина, разстоянието между които е няколко километра, бяха разположени полицейски патрули на много места. Попитахме някои от местните граждани каква е причината за засиленото полицейско присъствие пред единствената избирателна секция в с. Кътина.

"Не знам, сигурно заради изборите", отговори мъж, който в продължение на половин час се въртеше пред избирателната секция.

Подобни бяха обясненията и на останалите няколко човека, които попитахме. Представителят на предизборния щаб на засегнатия кандидат, чието име не можем да споменем, тъй като е в разрез с Изборния кодекс, разказа малко повече за случая.

"След като тръгнахме от Кътина, защото имахме сигнал от Световрачане, че група роми са водени на организирано гласуване, бяхме спрени и в Нови Искър. Полицията ни каза, че не сме се били легитимирали при първата проверка, което не е вярно. Държаха ни повече от 20 минути и като отидохме в Световрачане вече нямаше нищо", обясни политикът.

Той подчерта, че и в Световрачане имат техен кандидат, който участва в балотажа.

"Мисля, че това е опит за някакво влияние, но ми е интересно кои са началниците, разпоредили тези проверки", добавиха от предизборния щаб.

От там са категорични, че ще разберат кои са "началниците". Това ще провери и екипът ни, след официалния край на изборния ден.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама