Партията на справедливостта и развитието спечели изборите в Турция (обновена)

18:33, 01 ное 15 / Свят 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу обяви победата на неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на парламентарните избори в страната, предадоха световните агенции. 

ПСР спечели предсрочните парламентарни избори с над 49 на сто, според резултати от 100 процента от обработените бюлетини, информира турската телевизия НТВ. Формацията успя да си върне парламентарното мнозинство и ще може да формира еднопартийно правителство.

"Днешният ден е победа за нашата демокрация и за нашия народ", е заявил Давутоглу пред свои поддръжници пред дома си в град Коня в Централна Турция след като е гласувал, съобщи Ройтерс. "Надявам се да ви служим добре през следващите четири години и да застанем пред вас отново през 2019 г."

Ердоган гласува в Истанбул.

„Нека тези избори бъдат от полза за нашата нация. Около 54 млн. избиратели отиват до урните днес. Тези избори се наложиха заради нестабилния резултат на изборите на 7 юни. Стана ясно колко е важна стабилността на нашата нация. Всеки от нас трябва да уважава отношението към нашата воля. Пожелавам тези избори да бъдат от полза за нашата страна", е заявил турският президент.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието спечели убедително. Тя получи 49,22% (повече от 23 милиона гласа) подкрепа при преброени 99,9% от бюлетините.

Републиканската народна партия е втора с 25,74% (близо 12 милиона гласа).

Трета е Партията на националното действие с 12,1% (5,6 милиона гласа).

Прокюрдската Демократична партия на народа е получила 10,3% (5 милиона гласа), съобщават турски медии. 

Прагът за влизане в парламента е 10%.

При тази ситуация прокюрдската партия със сигурност ще има представители в парламента, блокирайки възможността за "супермнозинство" на Партията на справедливостта и развитието.

Предварителните данни по-рено днес сочеха, че Партията на справедливостта и развитието (ПРС) на премиера Ахмет Давутоглу, основана от Ердоган е абсолютният победител в парламентарните избори в Турция - с резултат от 50,3%. 

Право на глас в днешните избори имаха 54 млн. избиратели. Те имаха възможност да дадат своя вот в 175 хиляди избирателни секции. В надпреварата за гласовете на избирателите участваха 16 партии.

До предсрочните избори в страната се стигна, след като на парламентарния вот на 7 юни не беше сформирано правителство. Тогава преговорите между ПСР и основната опозиционна Републиканска народна партия, основана от Атататюрк, се провалиха.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама