Ирит Лилиан: Атентатът на бургаското летище засили дружбата между България и Израел

19:41, 01 ное 15 / Култура 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Терористичният акт на летище Бургас през 2012 г. не само не е прекъснал, но е направил дружбата между България и Израел още по-силна и още по-продуктивна. Това заяви новият израелски посланик у нас Н. Пр. г-жа Ирит Лилиан в Бургас. Днес тя направи своята първа визита в морския град, след като пое поста от предшественика си Шаул Камиса Раз.

„След атентата стана възможно да активираме редица проекти и направления, които преди това се развиваха по-бавно. Включително и в посока на националната сигурност. Това се случи, след като минахме през доста емоционален опит във взаимоотношенията между двете държави. И благодарение на това партньорството ни стана още по-динамично и активно. Съдбата ни обедини още повече“, коментира Ирит Лилиан.

Почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов каза, че се забелязва промяна по отношение развитието на културния туризъм у нас. Преди посещенията на израелците са били насочени изцяло към казиното, а в момента игралните домове вече са отстъпили място към обиколките по културно-историческите места у нас. Притегателни за израелските посетители са както Старият Несебър, така и села като Медово и Козичино, където те се запознават с бита и обичаите на българите.

Конкретният повод за визитата на Ирит Лилиан в Бургас е фотоизложба „Ерусалим-София“, посветена на 25 години от възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни. Тя беше открита в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски” /бившата Синагога/.

Авторите на фотосите са младата израелска фотографка Надир Кадор и българският й колега Антони Георгиев. Чрез своите обективи те разказват история на София и Ерусалим от две противоположни гледни точки – на посетителя и на постоянния обитател.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама