Осем жалби са подадени в ОИК-Разград в изборния ден

19:57, 01 ное 15 / Политика 25 722 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Осем жалби са подадени в ОИК-Разград в изборния ден, съобщиха от Общинската избирателан комисия. Първата е за оспорване на резултатите за избор на общински съветници от каниддата на ГЕРБ Димитър Стефанов. Тази жалба е препратена  към Административния съд, тъй като не е от компетентността на комисията.

Комисията е разгледала и рапорт от мл. експерт от ОД на МВР-Разград, изготвен по сигнал, подаден от Елка Неделчева от БСП на телефон 112. Сигналът касае извършване на предизборна агитация в 19:02 ч. на 30 октомври в ромската махала в района на ЦДГ „Райна Княгиня“ от кандидата за кмет Валентин Василев. Жалбата е оставена без уважение, тъй като 30 октомври е предпоследния ден от предизборната агитация и ОИК не намира, че има нарушение на забраната за извършване на агитация.

Третата жалба е от Денчо Бояджиев, независим кандидат за кмет на община Разград във връзка с нарушение на изборните правила в една от секциите в село Благоево. Тя касае недопускане на застъпника на Бояджиев в изборното помещени, както и недопускане на лице да гласува с придружител. Жалбата е оставена без уважение,тъй като към момента на извършване на проверка от членовете на ОИК обстоятелствата по жалбата са отстранени.

Постъпил е и сигнал от инж. Мирослав Добрев, началник на отдел „Обществен ред и охрана“ в Община Разград, относно разпространение на агитационни материали на ГЕРБ на нерегламентирани места. По тази жалба е указано на кмета на община Разград да разпореди премахването на агитационни материали.

Петата жалба е от Димитър Стефанов, общински секретар за община Разград на ГЕРБ. Тя касае отправяне на обиди и заплахи към секретар и членове на СИК в Благоево от гласоподавателка за това, че й е  отнето правото да гласува с придружител. Тази жалба е оставена също без уважение, защото отправянето на обиди и заплахи не сех квалифицира като нарушение на Изборния кодекс и ОИК не може да вземе отношение по нея.

Шестата жалба е също от Димитър Стефанов, която касае коректността на изготвените списъци за гласуване на втори тур за избор за кмет на Побит камък. В сигнала се твърди, че по избирателен списък на първи тур право да гласуват са имали 212 гласоподаватели, а за балотажа за 200. Жалбата е оставена също без уважени поради това, че твърдяното в нея не отговаря на действителните факти, установени от ОИК-Разград в официалните изборни книжа.

Получен е сигнал от Инициативния комитет на независимия кандидат за кмет Денчо Бояджиев за грубо нарушение на изборните изисквания, като той е препратен по компетентност на Окръжната прокуратура в Разград.

Постъпила е и жалба за нарушения на изборния кодекс чрез агитация и заснимане на гласоподаватели, която е оставена без уважение като неоснователна.

Шест жалби са постъпили през изборния ден в ОИК-Исперих, съобщи председателят на комисията Светлана Димова. Четири от тях са за нарушение на правилата за забрана за агитация в изборния ден, като и четирите са оставени без уважение. Две от жалбите са изпратени по компетентност до Окръжната прокуратура в Разград. Едната от тях е за купуване и продаване на гласове в село Вазово, а другата е за оказан психологически натиск върху избиратели. 

Осем жалби са разгледали членовете на ОИК в Кубрат. Основно те са за извозване на хора до избирателни секции, агитация и купуване на гласове. Една от жалбите е за това, че телевизионен екип на национална медия снима в избирателна секция и смущава избирателите. Всички жалби са обявени от ОИК за неоснователни.

Без нито една жалба приключи изборният ден в заветското село Иван Шишманово и в трите села в община Самуил - Хърсово, Здравец и Ножарово.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама